Η MGD Energy καταχωρήθηκε στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών με αριθμό μητρώου 34, υπαγόμενη στην υποκατηγορία Α2.
Ο στόχος της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό με την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών, οι οποίες, διαθέτοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, αναλαμβάνουν την υλοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις τελικών καταναλωτών.
Ειδικότερα, σχετικά με το Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών:
Μητρώο ΕΕΥ
Το Μητρώο ΕΕΥ αποτελεί ένα πληροφορικό σύστημα όπου εντάσσονται με μοναδικό αριθμό μητρώου οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών, οι οποίες κρίνονται μεν κατάλληλες και παρέχουν δε ενεργειακές υπηρεσίες στο πλαίσιο υλοποίησης Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Το Μητρώο τηρείται από τη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ.
Κριτήρια εγγραφής
Προϋπόθεση για την εγγραφή στο Μητρώο ΕΕΥ είναι η αποδεδειγμένη τεχνική επάρκεια στη μελέτη, εφαρμογή και υλοποίηση ενεργειακών έργων που πρέπει να διαθέτουν οι αιτούμενες την εγγραφή τους επιχειρήσεις. Η τεχνική επάρκεια μιας ΕΕΥ, αποδεικνύεται σωρευτικά από: α) το χρονικό διάστημα δραστηριοποίησής της σε ενεργειακά έργα, με ελάχιστη απαίτηση τρία (3) έτη. β) το πλήθος των ενεργειακών έργων που έχει υλοποιήσει την τελευταία δεκαετία (10) όπου και απαιτείται η υλοποίηση τουλάχιστον τριών (3), εκ των οποίων το ένα (1) την τελευταία τριετία, γ) τη στελέχωση της επιχείρησης από τουλάχιστον ένα (1) άτομο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 100/2010 (ΦΕΚ Α΄ 177).
Κατηγορίες ΕΕΥ στο Μητρώο
1. Οι επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Μητρώο ΕΕΥ, κατατάσσονται σε κατηγορίες Α και Β ανάλογα εάν πρόκειται για νομικά ή φυσικά πρόσωπα αντίστοιχα και περαιτέρω κατατάσσονται στις ακόλουθες υποκατηγορίες:
α) υποκατηγορία Α1, για επιχειρήσεις του Μητρώου ΕΕΥ που έχουν υλοποιήσει ή έχουν σε εξέλιξη έργα με ΣΕΑ σωρευτικού προϋπολογισμού τουλάχιστον τριακόσιων χιλιάδων ευρώ (€300.000) κατά την τελευταία πενταετία,
β) υποκατηγορία Α2, για επιχειρήσεις του Μητρώου ΕΕΥ που έχουν υλοποιήσει ή έχουν σε εξέλιξη ενεργειακά έργα με σωρευτικό προϋπολογισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000) κατά την τελευταία πενταετία και
γ) υποκατηγορία Α3, για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του Μητρώου ΕΕΥ.
Λειτουργία των ΕΕΥ
Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται για την ορθή λειτουργία μια ΕΕΥ είναι οι ακόλουθες:
α. επάρκεια σε τεχνικό, διαχειριστικό και χρηματοδοτικό επίπεδο και
β. παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με εγγυημένη απόδοση μέσω της υπογραφής ΣΕΑ με τη χρήση μέτρων και υπηρεσιών βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας, με ταυτόχρονη ανάληψη τεχνικών και οικονομικών κινδύνων, για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.
Το είδος των οικονομικών και τεχνικών κινδύνων που δεν αναλαμβάνει η ΕΕΥ προσδιορίζεται ρητά μέσα στη ΣΕΑ.
Περαιτέρω η ΥΑ συγκεκριμενοποίησε πρακτικές και διαδικασίες για την ορθή εκτέλεση του έργου που αναλαμβάνουν οι ΕΕΥ μέσω ΣΕΑ, όπως:
α) εσωτερικό σύστημα ποιοτικού ελέγχου (πχ. 150 9001),
β) εφαρμογή συστήματος πιστοποίησης τους σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον ευρω¬παϊκό πρότυπο,
γ) υπόδειξη εναλλακτικών ΣΕΑ ανά πελάτη,
δ) υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών,
ε) ανάλυση κόστους επένδυσης και λειτουργίας,
στ) εκτίμηση τεχνικοοικονομικών και επιχειρηματικών κινδύνων και κάλυψης αυτών και
ζ) αξιοποίηση χρηματοδοτικών μηχανισμών, όπως χρηματοδότηση από τρίτους.